De accountantskamer wil dat een klacht tegen advies- en controlebureau KMPG wordt doorgezet. Het betreft het faillissement van de firma Weyl, waar KPMG de boekencontrole deed.

Dat maakt de Accountantskamer donderdag bekend.

KPMG trof in augustus dit jaar een schikking met de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van Pieter Lakeman, die optrad namens twee schuldeiser van vleesverwerker Weyl. Die ging in mei 2010 failliet. Financierende banken gingen daarbij voor tientallen miljoenen euro’s het schip in.

Volgens de Accountantskamer is na onderzoek van financiers en commissarissen gebleken dat het bedrijf valse facturen opstelde. De rechtbank in Almelo stelde in 2012 vast dat een bestuurder en een beleidsbepaler hun taken onbehoorlijk hadden vervuld, omdat ze valsheid in geschrifte hadden gepleegd. Beiden zijn daarna veroordeeld tot onvoorwaardelijk gevangenisstraffen.

Gelet op de ernst van de zaak vindt de Accountantskamer dat KPMG er als controleur van de boeken met de schikking van SOBI te makkelijk vanaf komt.

KMPG nog niet klaar met zaak Weyl

De feiten in de zaak zouden "in hoge mate mede bepalend" zijn voor het publieke vertrouwen in accountants. Het algemeen belang vereist daarom volgens de Accountantskamer dat er "naar de juistheid van de verwijten aan betrokkene onderzoek wordt gedaan." Daarom zou toezichthouder AFM nu als klager moeten gaan optreden tegen KPMG.

Pieter Lakeman van SOBI bevestigt vrijdag tegenover het Financieele Dagblad dat de klacht is ingetrokken, omdat zijn cliënten een forse schadevergoeding hebben ontvangen van KPMG. Het accountantskantoor wil zelf niets kwijt over de zaak. Wel toont KPMG zich "zeer verbaasd over de overwegingen van de Accountantskamer", aldus een woordvoerder tegenover het FD.

Toezichthouder AFM rept tegenover de krant van "een bijzondere situatie, die wij nog nooit eerder tegen zijn gekomen". De AFM bestudeert de zaak nog.

Curator Jacques Daniels van Weyl heeft nog een eigen onderzoek lopen naar de rol van KPMG. Als daaruit blijkt dat de accountant aansprakelijk gesteld kan worden, is het mogelijk een zaak te starten bij de Accountantskamer of de rechter, aldus het FD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl